Skidåkning i magiska Canazei

Tillsammans med Slopetrotter och Reseguiden spenderade jag i februari 2017 ett par oförglömliga skiddagar i Canazei, världens största skidsystem Dolomiti Superski.

Skidorten Canazei ligger i den vackra italienska dalen Val di Fassa i utkanten av spektakulära skidområdet Sella Ronda i Dolomiterna. Runt bergsmassivet hittar man de fyra skidorterna Val Gardena, Corvara, Arabba samt Canazei som tillsammans bildar Sella Ronda och totalt finns hela 500 kilometer pister i detta området.

Vi vaknade till sol och blå himmel och inledde första dagen med att åka den kända och vackra turen Sella Ronda, vilket innebär att man åker runt det stora bergsmassivet ”Sella”. Turen, som tog en hel dag, innehöll underbara pister för alla sorters skidåkare, mysiga sydtyroliska stugor och otroliga vyer. Vi lunch på Col Pradat, som hade en väldigt härlig terrass. Vi fick även tips om en resturang i Selva som heter Freina.

Efter en lång dag skidåkning med ca 40 km och trötta ben kan det vara härligt med spa så vi for till spa i grannbyn. QC Terme Dolomit – nybyggt, lyxigt och fräscht med tjugotal bastus, utomhuspool och en fri buffé med italienska godsaker och bubbel eller rosé till det.
Såsiga efter tre timmars spa åker vi till hotellet och kryper trötta ner i sängen för att gå upp tidigt nästa dag och se soluppgången över Marmelada, högsta glaciären i Dolomiterna. Och oj vad vackert… vi tar liften upp i mörkret med skidpatrullen och när vi kommer upp möts vi av en helt rosa himmel. En otrolig upplevelse!
Det är lite kyligt och vi går in i stuga och får en cappuccino och en nybakt smörgås med Bresola på. Efter det ger vi oss ut och får åka nypistade backar innan liften öppnar, tjoho!
Den här skiddagen spenderar vi i Val di Fassas skidområde som ligger upp för andra berget i dalen. Här är mycket mindre folk och pisterna är långa, breda och helt fantastiska! På vägen ner stannar vi till på det känna afterski-stället Di klene lille och kikar in på partyafterski Paradis. Hem och duscha snabbt och sen hämtar Slopetrotter upp oss vid hotellet och kör oss en bit upp för berget där en pistmaskin väntar för att ta oss till en Refuge där vi äter vi middag och har riktigt trevligt.
Jag kan verkligen rekommendera Canazei som skidort och att resa med Slopetrotter, då de har jättemycket bra kontakter, bra hotell och riktigt trevliga och kunniga reseledare.
Resor till Canazei »
 
Tips på bra afterski:
Di kleine lili
Rosengarden
Paradis
Tips på restauranger i backen:
Freina – Selva
Col Pradat – Alta Badia
Tips på restauranger i byn:
La Telia – bästa pizzerian i byn
La montanara – god italiensk mat
El pael – för en lyxigare kväll
5 anledningar till att välja Canazei som skidort
1. Världens största skidområde med ca 1200 km pist
2. Modernt liftsystem – sväljer många skidåkare så man slipper köa
3. Otroligt vackert med Dolomiterna. Man kan inte se sig mätt på dem
4. Den sydtyroliska maten är fantastisk. Det bästa av Italien och Österrike.
5. Mysig by med otroligt god mat

Lämna ett svar