Aruba – Mina bästa tips!

Aruba sunset - Barribo -Lina Barryd
Den karibiska drömmen Aruba! Här hittar du mina bästa tips på restauranger, aktiviteter, uteställen/ barer och stränder på Aruba.
Palmer i solnedgång på Aruba.
Solnedgångarna på Aruba är så vackra. Foto: Lina Barryd

Vi är ganska vana resenärer. Från Nordkoreas gräns till Sydafrikas gröna kullar, snöfall i Tokyo och roadtrip i Amerika. Vid nästan varje resa så säger vi: hit borde vi verkligen åka igen! Men det är få ställen som man faktiskt återvänder till. Dock är jag övertygad om att vi faktiskt kommer tillbaka till Aruba. Med sitt klimat, det fantastiska turkosa havet och den rakt igenom vänliga lokalbefolkningen så förstår man varför Aruba har förtjänat sin slogan. Det är verkligen One Happy Island. 

På 10 dagar i Aruba hinner man med mycket. Hit kan man åka både som par, kompisgäng eller varför inte hela familjen! Klimatet är detsamma året runt, underbara 30 grader med en härligt svalkande bris. I vattnet är det 26 till 29, svalkande men ändå sǻ att man kan ligga i precis hur länge som helst. Gärna i solnedgången, det är magiskt!

Aruba är egentligen inte en särskilt stor ö, det tar ungefär 45 minuter att med bil köra från nordligaste delen till sydspetsen. Trots detta finns det överraskande mycket att se och göra! För att inte tala om de olika naturupplevelserna, här finns det mesta kan tänkas vilja ha ut av en magisk semester.

Utflykter på Aruba

På västkusten hittar du alla de vackra och vykortsvita stränderna med sitt magiskt turkosa hav (läs mer om Topp 5 stränder) och på östkusten finner ni en lite råare, blåsig kust med stora vågor som slår mot klipporna i det steniga landskapet. På den här sidan hittar du kalkstensgrottor, naturliga broar och öde surfstränder. Här är det under perioder inte rekommenderat att bada på grund av starka strömmar, så var lite försiktiga! Hyr en fyrhjulsdriven bil och ge er ut på äventyr, bara resan dit är en upplevelse i sig.

Morgonpromenad på Aruba
En tidig morgon på Palm Beach, magiskt. Foto: Lina Barryd

Vi bodde i det mest turistiga området av ön precis vid Palm Beach. Här är det fullt av liv, mycket folk (mestadels amerikaner), enorma hotellkomplex och känslan av det där härliga slappa semesterhänget osar över tillvaron. Ligg i en solstol under ett palmparasoll, bada och ta en god lunch på en av de många härliga pirerna eller varför inte låta personalen servera dig direkt på stranden? Allt är möjligt!

Njut av det karibiska azurblå havet

Här finns även alla vattenaktiviteter du kan tänka dig, intresserad av att vindsurfa? Inga problem. Åka i en gigantisk uppblåsbar soffa (eller varför inte skärmflygning?) bakom en supersnabb båt där kaptenen eventuellt faktiskt har lite koll? Nemas problemas! Är du sugen så finns det en lösning! Från Palm Beach med omnejd utgår också de flesta båtturerna. Oavsett ifall du vill åka ut på djuphavsfiske, en katamaran i solnedgången eller varför inte en seglats ombord på något lyxigt skepp med stopp för snorkling vid korallrev? Ja, då finns turen för dig.  

Snorkla på Aruba.
Simma, snorkla eller surfa på underbara Aruba. Foto: Lina Barryd

Ett tips är att hyra bil – här finns mycket att se. Vi skulle rekommendera att välja en Jeep så att ni kan ta er fram i terrängen på öns östkust. Vi tog en utflykt till nationalparken Arikok, har man is i magen och tungan rätt i mun så kan man våga sig på lite mer utmanande vägval. Självklart finns det vettiga alternativ också, men det är uppenbarligen inte vår grej. Branta backar, stora stenar och skumpiga skratt utlovas!  

Bröllop i solnedgången Aruba.
Aruba är perfekt för giftassugna! Foto: Lina Barryd

Aruba är romantiskt. Väldigt romantiskt faktiskt. Att gifta sig här är populärt (Eagle beach har tydligen ca 300 bröllop per år!) och vi förstår varför. Som smekmånad är resmålet oförglömligt, på denna ö är det lätt att vara kär!

Restauranger

The Screaming Eagle – Mästerlig meny, serverad i sängen

Middag i sängen på The Screaming Eagle.
Så festligt att käka middag i sängen! Foto: Lina Barryd

Vill du ha en romantisk middagsupplevelse utöver det vanliga så boka en säng på The Screaming Eagle. Man ligger/sitter alltså i en säng och avnjuter en fantastisk middag. Det var bättre än vad det låter, riktigt mysigt!

Passion on the beach – Romantisk middag i strandbrynet

Romantisk middag på restaurangen Passion on the beach.
Romantisk middag på restaurangen Passion on the beach. Foto: Lina Barryd

Varje kväll ställer de upp bord i strandbrynet och dukar upp med vita dukar och levande facklor i sanden. Väldigt romantisk och gott att äta på Passion on the beach.

Restaurante Papiamento – restaurang med smaskig lokalmat

På en grönskande och mysig innergård serverar Restaurante Papiamento goda viner och lokal mat. Spännande kreolskt kök som smakade fantastiskt!

Aruba Ocean Villas – en himmelsk oas

Lunch på Aruba Ocean Villas.
Lyxa till det med ett besök på Aruba Ocean Villas. Foto: Lina Barryd

Här kan man bo över eller bara komma och äta underbar mat i fantastisk miljö. Som man hör på namnet så ligger det små hus/bungalows ute i havet. Lyxar man till det och bor över så har man en egen liten brygga och på vissa “villas” även en saltvattenspool. Häftigt!

The Westdeck – lunch vid stranden mitt i city

Enkelt och otroligt gott precis vid havet mitt i centrum ligger The Westdeck. Trots läget är det enkelt och familjärt och många lokalbor går hit. De serverar fantastiska fiskrätter såsom Ceviché, friterade räkor i kokos och

Barer / uteställen

Nattlivet pulserar runt Palm Beach. Det finns en mängd barer som är värda ett besök. En favorit är The Humidor – ett litet hål i väggen där de gör fantastiska rom-drinkar och har ett enormt utbud av cigarrer. Ett riktigt poppis ställe är pianobaren Sopranos, där man kan önska låtar som spelas upp live av en trubadur vid pianot. Vill man ha en loungig stämning ska man gå till Bohemian Bar.

Många, både turister och lokalbor, går till Gusto som är en nattklubb öppen till 03. Vill man fortsätta natten så går man till The Mill – en open air-nattklubb med DJs, öppet till 06. God natt!

Nederländska Charlies bar har oändligt mycket pryttlar. Och en Gais halsduk!

Aktiviteter

Hyra bil (gärna fyrhjulsdrivet!) för att upptäcka ön.

Montforte luxury cruise – Seglats under förmiddagen (6 timmar) med snorkling vid rev och kajakpaddling. Det bjuds på god lunch, fri dryck och bra stämning.

The Palm Pleasure Catamaran – Seglats på katamaran i solnedgången (2 timmar) där man kan ligga i nätet och swisha fram över ytan, dricka en kall Chill och fotas med den stora vackra solen som bränner ner i horisonten.

Seglats i solnedgången med The Palm Pleasure Catamaran.
Seglats i solnedgången med The Palm Pleasure Catamaran. Foto: Lina Barryd

Aruba walking toursStadsvandring med guide där man får lära sig om både stadens och Arubas fascinerande historia. Vår guide (som kallade sig för Beach) var både underhållande och intressant när vi under några timmar strosade genom Oranjestad. Oroa er inte, det blev några svalkande stopp på vägen.

Spa del sol, MancheboTa en avkopplande parmassage på detta spa som ligger precis på Eagle Beach. De använder olja med Arubas nationalväxt Aloe Vera som gör att massagen blir extra njutbar och avkopplande.

Stadsdelar

Orangenstaad – huvudstaden som har en del gamla koloniala hus men mycket uppbyggt för de stora kryssningsfartygen som kommer in dagligen till Arubas hamn.

Muralmålning i Sankt Nicholas.
Muralmålning i Sankt Nicholas. Foto: Lina Barryd 

Vill man ha det lite mer genuint så är det Sankt Nicholas som gäller. Här var det liv i luckan ända fram till att det stora oljeraffinaderiet slog igen 1985. Efter det blev det nästintill en spökstad som nu har börjat leva igen. Här hittar man vackra väggmålningar på många av husen och roliga barer. Kika in på Charlies bar, det är ett ställe ni inte vill missa! Trevliga holländare som driver baren och är nu inne på tredje generationen. Där hänger det till och med en Gais-halsduk i taket!

Topp 5 Aruba:

  1. Solnedgångarna
  2. Segla & snorkla
  3. Lunch på the Westdeck
  4. Aruba Ocean Villas
  5. Väggmålningarna i Sankt Nicholas

Tips:

Aruba är prismässigt ganska högt då alla varor är importerade. Däremot finns det mycket Happy hour som många skyltar med. Portionerna är också amerikanska, så varför inte dela på en rätt?

Lämna ett svar